Kreeka pähkel

Terve kreeka pähkel on laual

Kreeka pähkel kirjeldus

Kreeka pahklipuuKreeka pähklipuu on lõunas kasvav pähklipuuliste sugukonda pähklipuu perekonda kuuluv laiavõraline puu, mille tüve läbimõõt võib küündida 2 ja kõrgus 30 meetrini. Esimesed viljad moodustuvad esimeste 5-10 kasvuaasta jooksul ja eluea ehk 35-50 aasta jooksul suudab see gigant igal hooajal kasvatada kuni 400 kilo pähkleid. Kreeka pähklipuu on pikaealine taim. Puud elavad keskmiselt 200-aastaseks, aga mõnede allikate andmeil võib neist mõne eluiga küündib isegi kuni 1000 aastani.

Kreeka pähklipuu vili on keerulise ehitusega – selle väliskest on lihakas, roheline, muutub küpsemise käigus nahkjaks, tumeneb ja eraldub seejärel pähklist – kaheks poolduvas kestas on neljaks jagunev tuum, mis on kaetud õhukese kestaga.

Leviala

Inimesed tutvusid Kreeka pähklipuu viljadega esmakordselt juba enam kui 8000 aastat tagasi.

Kreeka pähklipuid kasvab Hiinas, Koreas, Väike-, Ees- ja Kesk-Aasias ning Jaapanis. Endise NSV Liidu territooriumil kasvab see puu Kesk-Aasias, Krimmis, Moldovas, Ukrainas ning Taga- ja Põhja-Kaukaasias.

Kreeka pähkel kasulikud omadused

Kreeka pähklid sisaldavad valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine А, С, B1, B2, B12, K, E ja РР, parkaineid, kiudaineid, rauasooli ja koobaltit. Kõik taime osad sisaldavad ohtralt bioaktiivseid aineid.

Kasutamine

Kreeka pähkleid krõbistatakse lihtsalt niisama naturaalsel kujul, kasutatakse toitude valmistamisel ja Aasia köögis ka liha maitsestamiseks. Kreeka pähklitest tehakse halvaad ja valmistatakse kõikvõimalikke pikantseid kastmeid. Kondiitriäris kasutatakse Kreeka pähkleid saiakestes, kookides ja küpsistes ning lisatakse jäätisesse. Iga salat saab juurde erilise nüansi, kui sellele on puistatud peotäis purustatud Kreeka pähkleid. Väga populaarne on ka rohelistest Kreeka pähklitest valmistatud moos.

 Kreeka pähkel

Meditsiinis on kasutust leidnud kõik taime osad. Iidsel ajal arvati, et Kreeka pähkli ajule sarnanev tuum ergutab mõistust ja turgutab mälu. Kreeka pähklid on hea vahend ateroskleroosi ennetamiseks ja raviks. Kreeka pähkleid on soovitav süüa vitamiinipuuduse ja aneemia korral. Imetavad emad peaksid Kreeka pähkleid sööma rinnapiima nappuse korral ning vahendina väsimuse ja kurnatuse vastu. Kreeka pähklid alandavad kolesteroolitaset ja mõjuvad leebe diureetikumina.

Kreeka pahklid must background

Kreeka pähkli õli kasutatakse põletikuliste nahahaiguste raviks, see kiirendab suurte haavade kokkukasvamist ning kergete kriimustuste ja marrastuste paranemist, mõjub tõhusalt ekseemide, psoriaasi, furunkuloosi ja veenilaiendite korral ning kaitseb organismi kantserogeensete ainete eest. Eriti kasulik ja vajalik on Kreeka pähkli õli hüpertooniat, ateroskleroosi, südame isheemiatõbe ja/või diabeeti põdevatele eakatele.

Kreeka pähklipuu lehed on põletikuvastaste, haavu parandavate ja mikroobidevastaste omadustega.

Tähelepanu!

Päevas ei ole soovitav süüa üle 5 pähkli. Üleannustamine võib põhjustada aju veresoonte spasme.

Kreeka pähklite kalorsus ja toiteväärtus:

kalorsus: 656 kcal

toiteväärtus: valke 16,2 g, rasvu 60,8 g, süsivesikuid 11,1 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *