Mahe maapähkel

maapahklid

Maapähkli ajalugu

maapahklidMaapähkli kodumaaks peetakse Lõuna-Ameerikat. Seda kinnitab Peruust leitud vaas, mis oli valmistatud ajal, kui Kolumbus polnud veel Ameerikat vallutanud. Vaas meenutab maapähklit ning on kaunistatud selle kultuuri kujutistega.

Euroopasse tõid maapähkli hispaanlased. Nad sõid seda pikkade merereiside ajal. Aafrikas väetati maapähkliga maad, kuna see rikastab kehva mulda lämmastikuga. Muistsed hiinlased kasutasid maapähklit võitluseks näljaga.

18. sajandil tõestasid botaanikud, et nende pähklitega võib sööta sigu, mistõttu nimetatakse maapähklit sageli maaherneks. Pikka aega peeti seda kultuuri vaeste toiduks.

20. sajandi algul leiutasid ameeriklased sadu tooteid, mille koostisesse kuulus maapähkel – alates jookidest ja toitudest kuni kosmeetika, ravimite ja trükivärvini. Kõik avastused kuuluvad ühele farmerile – agrokeemik George Washington Carverile

Maapähkli kasulikkus

tervise mees jooksebMaapähkel sisaldab hulgaliselt vitamiine – A, B-grupp, D, E, PP. See on rikas ainulaadsete aminohapete ja taimsete rasvade poolest – polüküllastumata lüonool- ja foolhapped, biotiin ning muud orgaanilised ained. Maapähkel ei sisalda kolesteriini.

Maapähkel normaliseerib veresuhkru taset. Suhkruhaigust põdevatele inimestele on need pähklid kasulikud väikestes kogustes. Maapähkel sisaldab magneesiumi, mis mõjutab positiivselt südant, vererõhku ja ainevahetust.

Maapähkel tugevdab immuunsust, võitleb nõrkuse ja stressiga (depressiivse meeleoluga), nakkuste ja viirustega. B-vitamiin (niatsiin) vastutab peaaju normaalse talitluse eest, parandab mälu, aitab keskenduda ega lase tähelepanul hajuda.

Maapähkli kahjulikkus

болит живот у девушкиToores (röstimata) maapähkel võib häirida söögitoru tööd. Unustada ei tohi, et esineb ka maapähkli individuaalset talumatust. Maapähklit ei soovitata süüa podagrat, artroosi, artriiti ja teisi liigesehaigusi põdevatel inimestel.

Maapähkli kasutamine kulinaarias

maapahkel pasta

Maitselt on röstitud maapähklid magusavõitu ja veidi vürtsikad. Toored pähklid on pikantsemad, meenutavad aedoa maitset. Maapähkleid röstitakse, soolatakse, suhkurdatakse ja kasutatakse toorelt. Neist tehakse õli, komme, kondiitritooteid. Neid lisatakse salatitesse, kastmetesse, köögiviljatoitudesse.